Ønsker dere en lapphund i familien?
Her er litt nyttig informasjon til dere som ønsker dere en lapphund, enten det er finsk lapphund, svensk lapphund eller lapsk vallhund dere har i tankene.
Her finner dere rasebeskrivelsene av de tre rasene, og her er lenker til oppdrettere, planlagte- og fødte kull.
Her er noen viktige spørsmål dere bør stille dere selv, og alle familiens medlemmer, før dere går til anskaffelse av en valp, som kommer til å bli en viktig del av familien i kanskje 15 år framover:
- Hvordan ser vi for oss at valpetiden skal være?
- Hva venter vi av en valp – og av en voksen hund, og hvordan kan vi bidra til at hunden får utvikle seg slik vi ønsker?
- Hva tenker vi om å gå på kurs?
- Er alle i familien involvert i hundeplanene?
- Hvordan bruker vi fritiden vår?
- Er vi innstilt på å gå tur både morgen og kveld og ettermiddagen med, og bruke tid på at hunden får brukt både kropp og hode?
- Hvordan ser vi for oss ferier?
- Er det noen spesielle interesser eller hobbyer vi vil dyrke med hunden vår?
Etter å ha reflektert over dette, og dere er enige i familien, er tiden inne for å finne den rette valpen. Bruk tid på å snakke med oppdrettere, se på hjemmesider og stille spørsmål. Oppdrettere vil gjerne svare på spørsmål om avlshundenes helse og gemytt, og de tar gjerne imot besøk. Vi anbefaler dere å besøke oppdrettere for å bli kjent med voksne hunder, for valper blir vi uansett lett forelsket i, men det er den voksne hunden vi skal leve med i lengden. Ta også gjerne en tur på utstillinger. Der vil dere treffe både hundeeiere og oppdrettere som vil fortelle om hundene og rasen.
Hva bør dere spørre oppdretter om når dere skal kjøpe valp?
Helse: Foreldredyras HD-status, resultat av øyelysing, prcd-PRA og Pompes sykdom. Her kan det være litt forskjell mellom de tre rasene, men oppdretter vil kunne gi deg god informasjon.
Utstillingsresultater: Foreldredyra skal ha oppnådd minst very good på utstilling, eller kunne dokumentere resultater i gjeting eller jakt. Utstillingsresultater forteller ikke bare om det er en «vakker» og typeriktig hund, men om hunden er funksjonelt bygget med god pelskvalitet slik at den kan tåle det arbeidet og det klimaet den er ment for, uten belastningsskader. I utstillingsringen vil dommeren også kunne vurdere hundens gemytt gjennom dens oppførsel og tilgjengelighet. Gjeting og jakt hører til hundenes opprinnelige oppgaver.
Kombinasjon av foreldredyr: Hva har oppdretter lagt vekt på? Hva slags forhold har valpekullet under oppveksten hos oppdretter?
Når dere henter valpen, kan dere forvente at valpen har gjennomgått kur mot innvollsorm tre ganger, at den er registrert og chippet, og har helseattest fra veterinær. Det er også vanlig, men ikke påkrevet, at oppdretter har vaksinert valpen og utstyrt den med pass, og at dere får med dere en valpepakke med litt fôr og utstyr.
Vel hjemme begynner alvoret. Da blir det store endringer i hverdagen, og det er dere nå trolig godt forberedt på. Oppdretter har sikkert gitt dere mange gode råd, og stiller seg tilgjengelig for videre råd og veiledning ettersom valpen vokser til, og går fra nusselig valp til fremmelig barn og hormonell tenåring.
Norsk Lapphundklubb ønsker dere velkommen som medlemmer i klubben, og til å delta i vårt store fellesskap av glade lapphundeiere!
Lykke til med valpen!